Cruquiusschool in oude glorie hersteld

Oplevering  klimaatneutraal pareltje

Na een ingrijpende renovatie en verbouwing is donderdag 16 april de Cruquiusschool met een heel bescheiden feestje opgeleverd. In opdracht van  Stichting Spaarnesant de gemeente Haarlem heeft Kernbouw dit oude karakteristieke pand getransformeerd tot een prachtige 8-klassige basisschool. Alle lokalen zijn voorzien van nieuwe vloeren, nieuwe plafonds, nieuwe kozijnen met dubbel glas en extra isolatie. De buitenkant van het gebouw is volledig gerenoveerd en in oude glorie hersteld. Ook is er aan de pleinkant van het gebouw een nieuwe aanbouw gerealiseerd waardoor een tweede inpandig trappenhuis, twee kleedkamers, een achtste klaslokaal en een keuken voor opvangorganisatie Op Stoom in gebruik kunnen worden genomen. Omwonenden, ouders en gemeente zijn nauw betrokken geweest bij het herinrichten van het openbare schoolterrein.

Een bijzonder klimaatneutraal gebouw

Wanneer Spaarnesant gaat verbouwen, renoveren of een nieuw pand gaat bouwen is dat hét moment om te verduurzamen. Dat doen we samen met ervaren partijen en de gemeente Haarlem. Het acht-klassige karakteristieke schoolgebouw uit 1912 is de eerste gasvrije school van Spaarnesant waar 186 PVT-zonnepanelen en 20 extra PV-panelen op liggen die zowel stroom als warmte opwekken. Doordat de PVT-panelen ook uitgerust zijn met een zonnepaneel, is het mogelijk om vanuit één oppervlak een pand niet alleen van warmte, passieve koeling en warm tapwater, maar tegelijk van elektriciteit te voorzien. Aardgasvrij. En dat in alle seizoenen, 24 uur per dag. De doucheruimten worden bovendien verwarmd met zoutkristallen. Hiermee is de Cruquiusschool een bijzonder klimaatneutraal gebouw geworden met een frisse nieuwe uitstraling en een eigen kleine gymzaal en BSO-ruimten. Het was een ingrijpend en intensief renovatieproject maar het resultaat spreekt boekdelen. Alle partijen hebben heel hard gewerkt om een succesverhaal van dit gebouw te maken. En dat is gelukt! Als de PVT panelen een succes blijken, zal Spaarnesant dit gaan herhalen in volgende nieuwbouwprojecten.

Officiële opening na de zomervakantie

Het is afwachten of de leerlingen, die nu tijdelijk in IKC De Argonauten zijn gehuisvest maar afstandsonderwijs ontvangen, na de meivakantie naar de nieuwe school kunnen. Er is in elk geval voldoende tijd om de school volledig nieuw in te richten. De officiële opening wordt na de zomervakantie gepland. Dan kan iedereen het prachtige innovatieve schoolgebouw komen bezichtigen.