Spaarnesant scholen schitteren in finale Willie Wortel Award 2023

Op vrijdag 24 maart was het zover: vijf Haarlemse scholen streden om de felbegeerde Willie Wortel Award 2023. Het evenement, dat draait om innovatieve ideeën van leerlingen uit groep 7, zorgde voor een spannende en inspirerende dag.

De Spaarneschool, De Globe, De Kring, De Bos en Vaart en De Zonnewijzer waren de scholen die meededen aan de finale. Elk team, bestaande uit maximaal zes kinderen, had de afgelopen weken hard gewerkt aan het bedenken van een innovatief idee.

De teams voerden in de klas een gedegen onderzoek uit naar concurrentie, doelgroep en haalbaarheid. Na de kwart- en halve finales op school, waar één team per school uitkwam, was het tijd voor de ultieme finale op het hoofdkantoor van Spaarnesant.

Een deskundige jury, bestaande uit Marten Elkerbout (bestuurder van Spaarnesant), Marcel Belt (van Marcel’s Greensoap) en wethouder Robbert Berkhout, kreeg vier minuten de tijd om te luisteren naar de presentaties van de teams.

De mooie ideeën liepen sterk uiteen.

Fauve en Valérie van De Bos en Vaart bedachten bijvoorbeeld een lade om overgebleven kaarsvet te verzamelen om er later weer nieuwe kaarsen van te maken. ‘De Alleseter’ van Ravi, Brechtje, Lena, Amber en Noortje van De Kring werd beloond met een cadeautje en viel net buiten de top drie.

De Spaarneschool uit Spaarndam won de derde prijs met ‘De Combipen’. Nina, Jara en Phileine presenteerden een oplossing voor het probleem van een overvolle etui.

De tweede prijs ging naar team ‘The Duckies’, bestaande uit Evi, Tamara, Marre, Julia en Mila van De Zonnewijzer. Ze bedachten ‘De Gadgetlamp’: alle bureauspullen in één bakje, inclusief ruimte voor chips, drinken en een lampje.

En de winnaar van de eerste prijs was team ‘De Caca’s’, bestaande uit Sahila, Nediva, Amin en Ahmed van De Globe, met hun baanbrekende oplossing voor een van de grootste ergernissen op straat: hondenpoep. Hun ‘Poepopruimer3000′ werd geprezen door de jury vanwege het verlichten van de fysieke belasting voor oma’s en opa’s die niet meer zo goed kunnen bukken. Ze gingen naar huis met de Willie Wortel Award en mogen deze trots een jaar lang op school laten pronken.

Volgend jaar zal de Willie Wortel Award vanaf januari 2024 weer van start gaan. Scholen die interesse hebben om mee te doen, kunnen terecht op www.dailyliving.nl voor meer informatie.