Thema
Scholen met de waardering Goed

Een goed bestuur heeft vanzelfsprekend goede scholen onder zich. Om dat te bewijzen gingen drie Spaarnesantscholen bij de bestuursinspectie in 2019 op voor de waardering Goed. De Peppelaer, Bos en Vaart en De Piramide hadden zichzelf bij de zelfevaluaties al mooie rapporten gegeven, dus openden vol vertrouwen hun deuren voor de inspecteurs. Die liepen een dag mee in de praktijk. Ze bezochten klassen en spraken met leerkrachten, leerlingen en ouders. De scholen werden op 14 onderdelen onderzocht. Om de waardering te behalen, moesten ze minimaal goed scoren op drie onderdelen, waaronder onderwijskwaliteit. Alle scholen zijn overtuigend geslaagd.

De directeur van Bos en Vaart verbaast dat niet. “Wat de inspectie die dag zag”, zegt Ad de Vlieger, “is het resultaat van jarenlang hard werken in een stabiele omgeving. Bos en Vaart heeft een stevige basis met een kwalitatief goed team, een vaste schoolleiding en een heldere visie. Op school heerst een sfeer van loyaliteit en vertrouwen – absoluut een voorwaarde om te kunnen groeien.” Het oordeel van de inspectie motiveert het team om die flow te behouden. Het is niet de bedoeling dat de aantrekkingskracht van de school nog groter wordt, want Bos en Vaart krijgt nu al meer aanmeldingen dan ze leerlingen kan plaatsen.

Ook De Piramide genoot voor het inspectiebezoek al een goede naam. “De huidige populatie ouders is erg tevreden”, vertelt directeur Jaqueline Boogaard. Ze is blij dat de inspecteurs zagen dat de school een hoge kwaliteit voor haar leerlingen neerzet. De Piramide staat in Schalkwijk en heeft leerlingen met alle soorten culturele achtergronden. Het team zet actief en laagdrempelig in op ouderbetrokkenheid, omdat dat het rendement van het onderwijs verhoogt. “In al onze keuzes stellen we de vraag centraal: worden onze kinderen hier beter van? De experts bevestigen met hun waardering dat wij op de juiste manier naar ons onderwijs en onze onderwijsmogelijkheden kijken.”

Voor De Peppelaer is het predicaat Goed een fantastische opsteker. Acht jaar geleden scoorde de school zwak, als gevolg van directiewisselingen. Het team had de waardering binnen een halfjaar op voldoende, maar is sindsdien niet meer bezocht. “De beoordeling van de inspectie is een mooi compliment”, zegt directeur Mariëtte ten Oever, “maar het mooiste compliment kregen we van de ouders. Zij vertelden de inspecteurs dat ze het plezier van hun kinderen op school belangrijker vinden dan sec hun cijfers, en dat is precies waar wij naar streven. Ons team is heel ambitieus. We hebben talentklassen voor kinderen die meer aankunnen én een breed aanbod voor kinderen die behoefte hebben aan praktische lessen. De waardering Goed is een bevestiging dat onze aanpak werkt.”